E-shop slouží pouze pro VELKOOBCHOD

Jak pracovat s modelovací hmotou JumpingClay - tipy a triky

1-a-jumpingclay-lektorka

Jak modelovat s hmotou Jumping Clay?

  • Mějte vždy dokonale suché ruce. Pracovní plocha musí být čistá, suchá a rovná.
  • Před samotným tvořením hmotu rozpracujte krátkým natahováním. Nejdříve se bude modelína trhat, ale po chvíli se začne natahovat jako žvýkačka, což znamená, že je připravena k modelování. 
  • Rolováním hmoty mezi nataženými dlaněmi vytvarujte nejdříve hladkou kuličku, z které pak tvoříte ostatní tvary.
  • Čím déle rolujete kuličku v natažených dlaních nebo na hladkém povrchu, tím hladšího povrchu hmoty docílíte.
  • Jednotlivé barvy smícháte tak, že je společně v celku hnětete a roztahujete jako žvýkačku.
  • Pokud máte pocit, že hmota trochu vyschla, postříkejte ji jemně vodou a znovu mačkejte a roztahujte. Nevkládejte ji do vody ani na ni nepouštějte proud vody.
  • Když chcete k sobě připevnit dvě části figurky dohromady (např. oči či nos na obličej), stačí je k sobě jemně přitlačit. Pokud není hmota proschlá, pak by se díly měly k sobě pevně připevnit. Pokud jsou proschlé, můžete je mírně navlhčit.
  • I zcela suchou hmotu Jumping Clay lze znovu změkčit. Zde je návod.
  • Jumping Clay je citlivá na teploty a vlhkost, při teplotách nad cca 24°C může hmota lepit na rukou a na obale. Vždy mějte zcela suché ruce. Pokud hmota lepí, odlepíte ji tak, že vezměte jiný kus modelíny, přitlačíte ho na přilepený kus a rychlými pohyby odlepujete. 

 

Otázky a odpovědi ohledně Jumping Clay

 

1. V čem je samotvrdnoucí modelovací hmota JumpingClay jiná?

JumpingClay je lehká, měkká, nadýchaná a na vzduchu vytvrdne bez nutnosti péct výrobek v troubě (jako u některých jiných hmot). Suchý výtvor je pevný, lehký a bez prasklin. JumpingClay není mastná, nedrolí se, příjemně voní a ve tvaru kuličky skáče. Je naprosto zdravotně nezávadná, bez lepku a vhodná pro alergiky. Je tedy naprosto bezpečná pro všechny děti a vhodná tedy do kolektivů. Obsahuje částečky nano stříbra, které je antibakteriální. Proto se v ní nemnoží bakterie z rukou ani v případě, že balení modelíny používá kolektiv dětí. Je výbornou hmotou pro modelování ve školkách a školách, doma i pro profesionální tvorbu.

 

2. Za jak dlouho bude výtvor z JumpingClay suchý

To záleží na velikosti a tloušťce výtvoru. Také teplota hraje roli. Obecně se dá říct, že jsou malé výtvory spolehlivě suché za pár hodin. U větších počkejte nejlépe přes noc. 

 

3. Jak přilepím jednotlivé části dohromady?

Pokud hmota JumingClay není vyschlá, jednotlivé části k sobě připevníte pouhým přitlačením k sobě. Není potřeba používat lepidlo. Pokud se díly k sobě nechtěji přilepit, protože jsou proschlé, mírně je navlhčete a opět přitlačte k sobě. Pokud potřebujete přilepit k sobě dva již zcela suché díly, pak použijte sekundové lepidlo.

 

4. Je JumpingClay voděodolná hmota?

Ne. Pokud chcete svůj výtvor ochránit před vlhkostí, pak doporučujeme použít vrstvu laku - toto je vhodné, pokud vyrábíte šperky z JumpingClay nebo chcete docílit lesklého efektu.

 

5. Mohu kreslit na modelínu JumpingClay?

Ano. Můžete použit fixy a dodat tak některé detaily vaším výtvorům. Například malé oči či tenké čáry děláme často tenkou fixou. Můžete je i fixou podepsat nebo je opatřit datem. 

 

6. Jak správně skladovat nepoužívanou modelínu?

Nepoužívanou hmotu nezapomeňte vždy (i během tvoření) zavírat do neprodyšné nádoby, aby nevyschla. Neprospívají ji vysoké ani příliš nízké teploty. Sáčky na zip důkladně zavřete, klidně použijte i kancelářské sponky. Platí, že musíte zabránit odpařování vody z hmoty.

 

7. Právě jsem otevřela nové balení modelíny JumpingClay a lepí. Co s tím?

JumpingClay někdy lepí, když otevřete nové balení (hlavně, pokud je horko). Pokud se toto stane, vyjměte požadované množství hmoty z obalu a ve tvaru placky ho nechte na vzduchu proschnout cca 5 minut. Poté by hmota měla mít příjemnou texturu a připravena pro další použití. I uložení na hodinu do lednice by mohlo pomoci.

 

8. Jaké barvy mohu namíchat s JumpingClay?

Správnou kombinací lze z JumpingClay namíchat jakoukoliv barvu včetně všech odstínů.  Příklady kombinací naleznete na obrázku na konci textu. Zajímavé efekty docílte tzv. zamotáváním barev. Vezmete si 2 či více kousků hmoty různých barev a jemně je prolněte. Získáte mramorový efekt.

 

 

 Základní tvary JumpingClay_1 

Jak namíchat novou barvu JumpingClay

Zpět do obchodu

Nejoblíbenější ❤ produkty