E-shop slouží pouze pro VELKOOBCHOD

10 pádných důvodů, proč s dětmi modelovat

 Děti se nejraději a nejúčinněji učí právě hrou.

 

Tvarování nejrůznějších hmot je dětem vlastní již od útlého věku. Je to činnost, která je přirozeně přitahuje a naplňuje. Ať už se jedná o hru s modelínou, těstem či hlínou, děti taková hra nejen baví, ale je pro ně především velmi prospěšná. Dokáže jim pomoci dokonce i k lepším výkonům ve škole i životě. Pojďme se blíže podívat, jak. 

 

Článek vznikl ve spolupráci s Mgr. Leonou Dvornickou, výtvarnou pedagožkou.

 

Jak tvoření s modelínou pomáhá dítěti? 

 

1. Modelování rozvíjí KREATIVITU

Kreativita je zásadní životní dovedností a jednou z klíčových kompetencí v 21. století. Nejedná se o talent, ale o způsob myšlení. Modelování je skvělým způsobem, jak kreativní myšlení rozvíjet. Není to žádná dokonalá hračka připravena na hru, nýbrž neforemná hmota s nekonečnými možnostmi. A je jen na dítěti, do čeho ji přetvoří. Fantazie a kreativita jedou při modelování na plné obrátky.

 

2. Modelování posiluje JEMNOU MOTORIKU RUKOU

Dobře rozvinutá jemná motorika pomáhá dítěti zvládnout správný úchop tužky či si například zapnout knoflíky. Hraje důležitou úlohu i v rozvoji řeči. Mobily, televize a tablety nejen že jemnou motoriku nerozvíjí, dokonce ji brzdí. Při modelování si děti dokonale procvičí jak svaly prstů tak i celé ruky. Tím častá hra s modelínou významně pomáhá posílit jemnou motoriku.

 

37945398_1584792428297243_492852895989891072_n-removebg-preview

 

3. Modelování trénuje SPOLUPRÁCI OKA A RUKY

Pod tímto pojmem se ukrývá souhra mezi mozkem, okem a rukou. Jinými slovy oči sledují, co dělá ruka. Tato dovednost je velmi důležitá pro kresbu a následně pro psaní. Oči dítěte mu pomáhají ruku při psaní vést. Tvoření z modelíny pomáhá zlepšit spolupráci oka s rukou a tím pádem ulehčuje i psaní a kreslení.

 

4. Modelování učí PROSTOROVÉ PŘEDSTAVIVOSTI

Aktivity jako je malování na papír jsou nejvíce rozšířeními druhy výtvarné výchovy, které rozvíjejí umělecký cit a tvořivost. Ovšem, modelování jakožto prostorová tvorba podporuje navíc i hmatové schopnosti i rozvíjí prostorovou orientaci a představivost.

 

5. Modelování podporuje VNÍMÁNÍ SOUMĚRNOSTI

Představte si, že se dítě snaží vymodelovat králíčka. Bude potřebovat vytvarovat dvě stejné nožičky, uši a oči. Musí také odhadnout velikost hlavy vzhledem k tělu figurky. Všechny tyto procesy zdokonalují vnímání velikosti a souměrnosti, což je schopnost, která je nesmírně důležitá především pro předškolní i školní dětí.

 

6. Modelování rozvíjí ANALYTICKÉ MYŠLENÍ

Při modelování figurek se používá několik základních tvarů. Tři nejčastější jsou kulička, váleček, a kapka. Dítě musí přemýšlet, z jakých tvarů svůj výtvor vymodeluje. Učí se plánovat a rozdělit si postup tvorby do částí, což rozvíjí analytické myšlení.

 

7. Modelování učí KONCENTRACI

Dítě, které modeluje, se noří do svého vlastního světa. Svou pozornost upírá k tvorbě a snaží se svůj výtvor dotáhnout do konce. Tím trénuje soustředěnost.

 

8. Při modelování si dítě plně uvědomí BAREVNÉ SPEKTRUM

Měkké modelovací hmoty (např. JumpingClay) mají tu přednost, že se barvy dají jednoduše smíchat a získat tak buď novou barvu nebo jiný odstín stejné barvy. Míchání barev na děti působí až magicky, je to jako kouzlo. Děti si takto osvojují barevné kombinace a pronikají do světa barev.

 

9. Hra s modelínou UVOLŇUJE

Při modelování přichází pokožka ruky do kontaktu s příjemným a jemným materiálem. Hmota JumpingClay navíc uvolňuje esence jasmínové vůně, která má relaxační účinky. Celkový prožitek z modelování je proto velmi uvolňující.

 

10. A Vy máte VÍCE KLIDU DOMA A VE ŠKOLE

Tvoření z modelíny malé neposedy velmi baví a zabaví je na delší dobu. Velkou výhodou modelování s JumpingClay je, že nemastí a nedrolí, takže s úklidem nebudete mít téměř žádnou práci. Toto oceňují především maminky i učitelky.

 

 

JumpingClay klukjpg

 

 

 

S modelovací hmotou JumpingClay si rády hrají malé i větší děti.

 

Děti tvoření s modelínou JumpingClay milují. Příjemně voní, natahuje se, barvy se snadno míchají a ve tvaru kuličky skáče!

Své veledílo po vyschnutí mohou mít jako hračku. Žádné vypékání v troubě. Stačí nechat volně na vzduchu a počkat asi 24 hodin, aby se voda z hmoty vypařila.


Suchý výrobek je lehký, nepraská a barvy časem nevyblednou. Nyní můžete rozehrát vlastní příběhy se svými vlastnoručně vyrobenými postavičkami.

 

JumpingClay je vhodná pro děti od 3 let.

 

Koupit modelínu

 

Přečtěte si také:

Chcete se naučit modelovat? Registrujte se do našeho minikurzu modelování ZDARMA.

Jak s JumpingClay pracovat?

Jak míchat barvy JumpingClay?

Co vše se může vyrobit z JumpingClay?

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu

Nejoblíbenější ❤ produkty